Nederlands Instituut van Psychologen
Nieuwe handreiking dementie
sectie Ouderenpsychologie
mei 2022
 
 
Nieuwe handreiking dementie
Op initiatief van de Netwerk Gedragsdeskundigen voor Ouderen met een verstandelijke beperkingen (NGO) is de handreiking (H)erken jij dementie? geschreven. Een handreiking voor psychodiagnostisch onderzoek door orthopedagogen en psychologen bij functionele achteruitgang of vermoedens van dementie bij mensen met een verstandelijke beperking.

Het document is geen wetenschappelijke richtlijn, maar een handreiking die zo goed mogelijk wil aansluiten op de dagelijkse praktijk van orthopedagogen en psychologen. Zij zijn in de verstandelijk gehandicaptensector (vg-sector) meestal degenen die regie voeren over de psychodiagnostische processen.

De handreiking biedt handvatten voor de uitvoering van het diagnostisch proces, gestoeld op informatie uit de literatuur en wetenschap. Daarnaast bevat het achtergrondinformatie over veroudering en verschillende vormen van dementie en hoe deze zichtbaar kunnen worden bij mensen met een verstandelijke beperking. Dit is van groot belang in een sector waar kennis over verouderingsprocessen tot op de dag van vandaag niet of nauwelijks in de vooropleiding van orthopedagogen en psychologen geboden wordt.

De handreiking maakt dit proces echter ook inzichtelijker voor artsen, psychodiagnostisch werkenden, begeleiders, verwanten en andere betrokkenen rondom mensen met een verstandelijke beperking. Het werken volgens een diagnostisch protocol zoals dat in de handreiking wordt beschreven, verbetert de kwaliteit van vroegsignalering en diagnostiek, waardoor het ook goed overdraagbaar is naar andere professionals. De handreiking biedt veel kennis, hulpmiddelen en adviezen, die zijn gebaseerd op praktijkervaringen met waar mogelijk onderbouwing vanuit de wetenschap.
De handreiking is tevens bruikbaar voor psychologen in de reguliere ouderenzorg waar mensen verblijven met (vermoedens van) een verstandelijke beperking. 
Download hier de handreiking  
+31 30 820 15 00  |  info@psynip.nl  |  www.psynip.nl  |  © 2024 NIP
Volg ons:
Facebook   Twitter   Linkedin