naktuinbouw
Tips e-CertNL
 
Naktuinbouw is de helpdesk voor de applicaties ‘bomen/jonge planten’ en ‘zaaizaden’. In deze nieuwsbrief vier tips:

1. Feedback geven e-CertNL

De NVWA nodigt u, als gebruiker van e-CertNL, uit om in de applicatie uw ervaring per pagina met ons te delen. Sinds kort vindt u hiervoor op bijna elke pagina aan de rechterkant een feedbackknop. Door op deze knop te klikken, kunt u snel laten weten hoe tevreden u bent over de pagina van waaruit u de feedbackknop aanklikt. 

De door u ingestuurde feedback wordt vervolgens per pagina verzameld en geanalyseerd voor verbeterdoeleinden. Met de sector Change Advisory Boards (sCAB) worden verbeteringen uitgewerkt (zie de verbeteringscyclus van e-CertNL voor meer informatie). Op basis van uw inbreng kan beter gestuurd worden op prioriteit en behoefte. De sCAB ziet uw ervaringen graag tegemoet. Bij voorbaat dank voor uw feedback.

Ook is er een filmpje gemaakt over hoe er met veranderingen wordt omgegaan

2. Er is een storing in e-CertNL. Wat nu?

Het komt helaas weleens voor dat het programma e-CertNL door een storing niet bereikbaar is. Dan is het opmaken van een fytosanitair certificaat of het aanvragen van een exportinspectie niet mogelijk. 

De NVWA zet in die gevallen de alternatieve login open. De NVWA stuurt u een e-mail waarin de link staat. Via deze link kunt u dan via een alternatieve weg gebruik maken van e-CertNL. U heeft hiervoor uw wachtwoord (beveiligingssleutel) nodig die u bij de start van het gebruik van het systeem heeft ingegeven bij uw bedrijfsgegevens. Ook heeft u uw KVK-nummer nodig. Bewaar deze gegevens dus altijd goed!
Als het systeem niet bereikbaar is, kunt u die niet meer aanpassen. 

Weet u uw beveiligingssleutel niet meer? Maak dan een nieuwe aan in de bedrijfsgegevens. 

De NVWA meldt de storing op www.e-cert.nl. Dit is vaak wat later in de tijd en niet iedereen kijkt direct op deze website. Er is een mogelijkheid om u aan te melden voor een SMS-service. Om u aan te melden voor de SMS-service klikt u onderaan deze nieuwsbrief op ‘Profiel Wijzigen’ en vult u het formulier bij import/export aan met uw mobiele nummer.

TIP: toevoegen van RSS feed op meldingen (Homepage) zorgt ervoor dat de storings- en voortgangsmeldingen automatisch bij u komen. Zie handleiding.

Soms kan het systeem wat trager zijn en blijft het lastig te achterhalen wat daar de oorzaak van is. Het kan ook aan de eigen verbinding liggen. Met de app Speedtest kunt u bekijken hoe het met de eigen snelheid is.

3. Wat staat er op de startpagina van e-CertNL?

  • Homepage > uitgelichte artikelen en ook meldingen over het systeem. TIP: toevoegen van RSS feed zorgt ervoor dat het bericht automatisch bij u komt. Zie handleiding
  • Nieuws > actualiteiten rondom e-CertNL
  • Ontwikkelagenda > proces van verbeteren en aanpassen wordt hier beschreven, de verbetercyclus
  • Release notes > informatie over de aanpassingen en verbeteringen die in 2021 zijn gerealiseerd. En waar momenteel aan wordt gewerkt
  • Toepassing > hier staat een uitleg over het systeem en diverse handleidingen
  • Organisatie > hoe ziet de organisatie rondom e-CertNL eruit?

Op verschillende pagina’s bestaat de mogelijkheid om een RSS feed toe te voegen. U krijgt dan bericht als er aanpassingen op deze pagina zijn. Zie handleiding

4. Beheer eigen zekerheden wordt vernieuwd

Als de knop ‘Beheer eigen zekerheden’ oplicht op het tabblad ‘Zekerheden’, dan moet u hier nog keuzes maken. De keuzes zijn belangrijk om de juiste verklaringsteksten (bijschrijvingen) te activeren.

Onderstaande wijziging is eind november zichtbaar in e-CertNL

Indien de knop ‘Beheer eigen zekerheden’ niet actief is, is de knop ‘Beheer eigen zekerheden’ lichtgrijs.



Als ‘Beheer eigen zekerheden’ moet worden ingevuld, is deze knop blauw.



In geval van een pre-exportcertificaat of een certificaat uit een ander land moet de keuze wel overeenkomen met wat er op deze documenten staat. Als dit niet is ingevuld, kan de keurmeester het certificaat niet waarmerken.
 
naktuinbouw
Website
Contact
Facebook   Twitter   Linkedin   Instagram