ACRRES Header
Voor een energieke samenwerking met energieke partners!
 
Tuinbouw-reststromen als grondstof voor insectenkweek
In het onderzoek wordt gekeken naar de mogelijkheid om reststromen uit de glastuinbouw als grondstof (substraat) te gebruiken voor BSF-productie. Daarnaast wordt er gekeken of dat voldoende basis biedt voor een levensvatbaar insectenkweek-bedrijf.
In november 2022 zijn de eerste resultaten bekend gemaakt en daaruit blijkt dat de tuinbouw heel goed als grondstof voor insectenkweek kan dienen. Uit een inventarisatie van het geteelde areaal tomaten en paprika’s (met in totaal 800 ha de belangrijkste gewassen), blijkt dat op minimaal 237 ton aan restmateriaal beschikbaar komt op maandbasis. Dat restmateriaal is het best geschikt als substraat als het bestaat uit een mengsel van 50% tuinbouw-reststromen en 50% bijproducten uit de voedingsindustrie. Met deze combinatie kunnen er 1200 ton BSF-larven per jaar geproduceerd worden. Dit is voldoende als eiwitbron voor 3600 ton pluimveevoer en vervangt de teelt van 600 tot 800 ha soja.
Daarnaast wordt er per jaar 1200 ton frass (insectenuitwerpselen en niet verteerd substraat) geproduceerd, wat vergelijkbaar is met de hoeveelheid compost die nu geproduceerd wordt uit de reststromen. Verder is de emissie van broeikasgassen bij insectenproductie drie keer lager dan bij compostering. De komende tijd gaan we kijken of dit project ook financieel haalbaar is.
Meer info: Hellen Elissen, 0320 - 291 223
 
 
Wageningen Provincie Flevoland