Preventie voor een gezond 2022
Het is nu nog een gek gevoel. De lootjes voor Sinterklaas zijn getrokken, het geharrewar over kerst met de kinderen loopt al weer. Zitten we weer compleet aan het kerstdiner met de vegan-variant, het vegetarisch menu inclusief vis, was er ook nog één met glutenallergie? Mogen we eind december überhaupt wel met zijn allen aan tafel? 

Dit brengt ons ook bij de jaarafsluiting. De onvermijdelijke terugblik.
 
 
Wat betreft Covid was het opnieuw een zwaar jaar. Er zijn verschillende collegae die aan het terugkomen zijn van long covid. Het herstel is onvoorspelbaar. Gaat het fysiek weer beter, loopt het mentaal helemaal niet lekker. En dan ook nog in huis je ‘productie’ zien te draaien. Bij deze collegae is er nog wel perspectief. We hebben ook van één collega definitief afscheid moeten nemen. Dat was echt heftig.
 
Het zijn tijden waarin een fors beroep wordt gedaan op onze dienstverlening. Meer vraag dan het budget lang, breed en diep is. Dat leidt onherroepelijk tot de vraag of we niet meer aan preventie zouden kunnen doen. In dat licht wil ik graag aandacht vragen voor twee onderwerpen.

Suikers
Ten eerste ‘trekken’ wij in Alkmaar de JOGG-aanpak. We zien dat er op veel plekken en op veel manieren ongezonde gewoonten zijn geslopen in het dagdagelijkse leven. Inderdaad, teveel en te vaak suikers en vetten en te weinig gezonde voeding. Ook op scholen en in sportkantines. Wat kunnen we met zijn allen een winst behalen als we kinderen en jongeren leren om water te drinken in plaats van bijvoorbeeld cola! Gelukkig gaan we deze aanpak verlengen in de gemeente Alkmaar. 
 

Geldgebrek
Ten tweede ‘doen’ we in verschillende gemeenten het project kinderarmoede. Kinderen die groot worden in armoede lopen een grote kans om ook in hun volwassen leven weinig financiële armslag te hebben. Met alle gevolgen van dien wat betreft gezondheid en welzijn. Het is een stuitend idee dat armoede over-erfbaar blijkt te zijn. Het project kinderarmoede maakt zichtbaar wat er aan middelen beschikbaar is (en niet of te weinig wordt gebruikt) als flankerend beleid om de allerscherpste kanten van geldgebrek voor kinderen af te halen. Tevens moet het bijdragen dat de huidige kinderen later in hun volwassen leven niet in de problematische schulden terechtkomen. Ik vind de inzichten uit deze projecten verbluffend. Armoede is ‘killing’, om het populair te zeggen. Het leidt ook tot uitsluiting. Iedere inspanning om dat te voorkomen, zouden we breed moeten inzetten. 

Graag maak ik van deze gelegenheid gebruik om iedereen een heel goede afsluiting van 2021 te wensen en een nieuw jaar, met de nadruk op preventie. Zijn dat niet de beste wensen voor alle komende jaren? 
 
Rob Hartings 
Bestuurder 
Lees verder »
 
Contact MEE & de Wering